Senické gastronomické vody sa zase raz rozvírili a to vďaka partii z Coolňa Burgers & Hotdogs. Dobroty od tejto milej partičky ste mohli ochutnať už na viacerých podujatiach v Senici i mimo nej. Ako už ich názov napovedá hlavným predajným artiklom sú burgre a hotdogy, no nezostali iba pri nich. Viac nám o svojich produktoch porozprával spoluzakladateľ a šéf grilu Coolňa Burgers & Hotdogs Jaro Brečka.
Ahoj Jaro, ako vznikol nápad začať s Coolňou?
Myšlienka na streed food alebo bistro mi behala po rozume už dlhšiu dobu, vo svete som videl množstvo perfektných konceptov. Ten najdôležitejší zlom prišiel, keď som býval a pracoval v Bratislave. S mojím najlepším kamošom a teraz už i firemným parťákom Rudom Keherom. Viedli sme často dlhé debaty a raz na balkóne možno o nejakej pol druhej ráno sme sa zhodli, že tú predstavu pretavíme do skutočnosti.
Prečo nakoniec zvíťazil tento koncept?
Mali sme v hlave i rôzne iné koncepty napríklad fresh bar. Nakoniec padla voľba na burgre, hotdogy a domáce hranolky. Produkty, ktoré všetci poznajú len s tým rozdielom, že u nás ich dostanú vždy čerstvé, zaujímavé a tiež tak trochu sexi. Všímali sme si podobné street foody v iných mestách a krajinách, doteraz chodím po veľa food festivaloch, ochutnávam konkurenciu, testujem rôzne chute a robím si poznámky. Určite bol jeden z rozhodujúcich faktorov aj ten, že podľa nás tu niečo podobné chýba. Chceli sme aby bol náš produkt taký, na ktorý by sme si zašli často a radi my sami.
Kedy ste sa do toho obuli naplno?
Niekedy v máji 2016 sme sa rozhodli, že sa na to vrhneme a rezervovali si stánok na vianočných trhoch. Bola to taká drevená búdka a z toho vznikol i názov Coolňa [ :kúlňa] – kôlňa po záhorácky, názov ktorý zosobňuje spojenie sveta i regionálnosti tak ako naše pokrmy. Cez leto som spravil pre pár dobrých priateľov ochutnávku, ktorá mala úspech a začali sme teda zháňať dodávateľov a dávať celému konceptu tvár. Nasledovalo stretko s Jurim Pacalajom, ktorý v tej dobe robil burgre vo vychytenom Unas Bistre a na začiatok nám veľa poradil. A v decembri to celé začalo na ostro…
Zrejme ste mali dobrý ohlas, keďže ste sa odvtedy objavili už na viacerých podujatiach…
Vianočné trhy a to množstvo ľudí, ktorí sa u nás počas nich zastavili nám dali jasne najavo, že to má zmysel. Po nich to už len chcelo porozmýšľať čo a ako ďalej. Reštiku sme si otvárať nechceli, dnes je ťažké zohnať personál do gastra a nonstop by sme to v dvoch-troch nedali. Poohliadali sme sa po nejakom stánku a nakoniec zvíťazil food truck resp. pojazdná kuchyňa. Na nete sme našli nášho víťaza, zašli si preň, prerobili si po svojom a už jazdíme po festivaloch a iných akciách. Naším hnacím motorom sú spokojní zákazníci a šírenie nášho mena ďalej. Nedávno ma oslovil úspešný týpek, ktorého som dovtedy nepoznal a ktorý má 12 stánkov s fornettami na výborných strategických miestach v Bratislave, že by chcel aby som mu prerobil celý koncept na štýl podobný Coolničke. Momentálne ani neviem kde by som na taký veľký projekt našiel čas, ale veľmi nás teší, že sme sa dostali do takéhoto povedomia.
Takže ste súčasťou rôznych udalostí, ale ja by som si dal rád váš burger alebo hotdog aj častejšie…?
S touto požiadavkou od našich kamarátov a známych sme sa už viackrát stretli a špekulovali ako to vymyslieť. Pred dvomi týždňami sme otvorili #CoolňaCheckpoint na Hviezdoslavovej ulici. Budeme mať otvorené približne dva víkendy v mesiaci. Pripravujeme tam chill zónu, kde si budú môcť ľudia na chvíľu odfrknúť napríklad s drinkom v ruke ?. Tiež budeme robiť verejné premietania, sledovať dobrý film alebo finále majstrovstiev sveta v hokeji. V jednej ruke burger a v druhej pivo – to je sen ?.
Máš ty, či Rudo gastro vzdelanie alebo ste horliví nadšenci?
V podstate oboje. Ja pracujem v gastre odjakživa, cez čašníka, barmana, vedúceho kaviarne alebo reštaurácie som sa dostal na pozíciu Food&Beverage managera a prevádzkara 4* hotela v Česku, kde pracujem doteraz. Osobne mi najviac, nielen čo sa týka gastra a mäsa dala práca v top slovenskom steakhouse El Gaucho, ale aj moje súčasné zamestnanie kde máme reštauráciu so zážitkovou gastronómiou. Rudko si takisto prešiel okrem iného pozíciou vedúceho bistra v hlavnom meste alebo managera firmy na výrobu tradičných slovenských pokrmov z netradičných surovín. Čiže nám gastro nie je ani jednému cudzie.
Spomínal si, že máte dodávateľov surovín. Nenakupujete teda klasicky v obchode?
Snažíme sa aby každá surovina bola čo najlepšia po všetkých stránkach, preto berieme každú od iného dodávateľa, ktorý sa na tú konkrétnu vec špecializuje. Vyskúšali sme toho skutočne mnoho a sme radi, že tí šikovní pekári a mäsiari s ktorými spolupracujeme mali s nami takú trpezlivosť ?. Tak ako nikde inde nenájdete tú „našu“ nadýchanú žemličku, tak ani náš 98% párok do hotdogov. Sladké perníčky s lekvárom sú od mojej mamky. Pivečko máme tiež od miestnych remeselných pivovarníkov. Štramák a Hellstork sú určite pivovary, na ktoré môžeme byť v Senici hrdí. Je to často veľmi náročné chodiť vždy ráno pred akciou pre čerstvé suroviny na rôzne miesta, ale práve preto sme výnimoční a stojí nám to za to. Čerstvosť je ingrediencia, ktorá sa nedá ničím nahradiť.
Čo všetko môžeme a budeme môcť v Coolni ochutnať?
Našimi vlajkovými loďami sú REAL [:rýl] burger a Coolňa hotdog. Sú to produkty pre „masovú“ väčšinu, ktoré majú vyvážený pomer chutí a nechýbajú tam ingrediencie, ktoré by v pravom burgri mali byť. Chceli sme vytvoriť u nás v Senici určitú burgrovú kultúru (alebo Cooltúru? ? ), tak sme začali s menšou variantou za ľudové peniaze, aby čo najviac ľudí všetkých vekových kategórií zistilo, čo to ten homemade burger z poctivých surovín je. Najprv musíte človeka naučiť chodiť až potom behať, mohli sme od začiatku robiť „fancy“ špeciality s extravagantnými surovinami, ale to by sme si len hladkali ego bez efektu. No, tým nechcem povedať, že zostaneme len pri klasike. Okrem našich stálic ste u nás už mohli ochutnať napríklad burger z červenej repy inšpirovaný Oliver Twist pubom v Štokholme. Čoskoro pribudnú do ponuky dve nové stálice resp. varianty burgru a hotdogu, animal style hranolky, sladké delikatesy alebo domáce nanuky. Máte sa na čo tešiť ?.
Často spomínate na svojich stránkach slovné spojenie Coolňa team, môžeš nám ho predstaviť?
Snažíme sa v Coolni udržať rodinnú atmostféru, Coolnička by nebola tým čím je bez veľkej pomoci rodiny a ľudí okolo nás. Cítime tú veľkú podporu a snažíme sa za to odvďačiť zodpovednosťou. Veľké poďakovanie patrí hlavne Rudkovej priateľke Natálke Bulkovej a mojim súrodencom Kamčovi a Eliške, ktorí nám na akciách ochotne a spoľahlivo vypomáhajú.
Aké sú vaše plány do budúcna?
V nasledujúcich týždňoch nás budete môcť nájsť na rôznych akciách, cez Holidayland na senickom letisku, Cibula fest v Holíči, Slovenské Derby v Bratislave alebo jesenný Burger Festival v Brne. Naša vízia je udržať kvalitu, posúvať sa vpred a ísť naproti ľudom a podujatiam, kde by nás chceli mať. Sme radi za každého jedného nového i stáleho zákazníka a chceme mu ponúknuť to, čo inde nenájde. Ohlasy sú zatiaľ výborné a budeme sa snažiť latku zvyšovať.
Coolňa Burgers & Hotdogs
Facebook
Instagram
————————————————————–
Podporuj lokálnych #11 Angel Ink Tatoo Studio
Podporuj lokálnych #10 Miki Modelle
Podporuj lokálnych #9 Kunowský Majer
Podporuj lokálnych #8 Záhradné Centrum Beňa
Podporuj lokálnych #7 JAM Sport
Podporuj lokálnych #6 Juraj Vandelia
Podporuj lokálnych #5 Jimmy Market
Podporuj lokálnych #4 HappyEnd SkateShop
Podporuj lokálnych #3 Lasičky
Podporuj lokálnych #2 Piváreň u Albína
Podporuj lokálnych #1 Sklep Pub