Monami Bistro Senica

Okná barov a reštaurácií dokorán

Normálne by sme v máji už stáli frontu na voľné miesto v Trojke, otvárali terasovú sezónu v Positive a detváky nechali skákať do odpadnutia na trampolíne vo Fit Pite. Namiesto toho si obedy nosíme so sebou v plaste, “orosené” máme nanajvýš okuliare a pivečko popíjame tak trochu v ilegalite. Pár majiteľov senických prevádzok sa s nami podelilo o to, ako zvládli obmedzenia počas pandémie. 

Piatok trinásteho sa v marci fakt vydaril. Reštaurácie, bistrá, krčmy, kaviarne, kebabárne aj pojazdné burgrové svätostánky sa dozvedeli, že ich krízový štáb asi zatvorí. Podrobnosti neznáme, koniec uzávery v nedohľadne.

Keďže jesť treba, povolilo komando spasiteľov reštauráciám a bistrám aspoň donášku a okienkový predaj. 

Vďaka tomu sa zdanlivo bezvýchodisková situácia aj v Senici rýchlo zmenila na boj o získanie a udržanie zákazníka. Bojuje sa v rukavičkách, s množstvom kreatívnych vstupov a viac menej férovo. Pretože aj v dnešnej dobe sa nájdu prevádzky, ktoré ti do “take away” nemajú problém šľahnúť čalamádu namiesto tatarky… Lebo však z Čáčova do Sotinej to kuchárovi o hlavu otrieskať nepôjdeš… 

Kebaby a Sunny 

Kebabáreň vedľa senickej Véubéčky sa z prvotného šoku otriasla bezkonkurenčne medzi prvými. Aj vďaka nim si námestie zachovalo trochu príchuť normálnosti. Kebabište si to pohodke rozvoniava od rána a podľa radov, ktoré sú pred ich prevádzkou tuším non-stop, chŕlia kebaby, pizze a falefele ako na bežiacom páse.

Ilustračný obrázok, Food photo created by stockking – www.freepik.com

Spomedzi známych menučkových reštaurácií sa schopne a relatívne rýchlo chytila príležitosti napríklad SUNNY. Začala nesmelo, rozvážkmi, ale už čoskoro sa pri jej výdajnom okienku začali striedať verní zákazníci. 

“Na pľaci je nás teraz menej,” hovorí Peťo zo SUNNY, “takže ponuku jedál sme troška okresali, aby sme vedeli zabezpečiť adekvátnu kvalitu a stíhali ho pripraviť. O zákazníka sme sa veľmi nebáli, pretože sme tak nejako dúfali, že na tých stálych, ktorí od nás pravidelne berú dovoz, alebo si chodia pre obed, sa môžeme spoľahnúť.” 

A z početných referencií sa zdá, že tento pocit je obojstranný. Jedlo zo SUNNY chutí a reštaurácia si zákazníka zvláda hýčkať aj malými darčekmi, tu jabĺčkom, tu koláčikom a niekedy prosto “iba” dobre uvareným a zabaleným jedlom, ktoré dôstojne zvládne prenášku aj prevážku. (To len svedčí o tom, že aj do prepravky sa jedlo dá uložiť slušne). 

Otvááááárame! A hneď sme aj zatvorili…

Takúto skúsenosť zažili hneď dve senické prevádzky. Nové rodinné bistro Monami na Námestí oslobodenia a Coolňa Bistro, na ktoré sme všetci netrpezlivo čakali. Chvíľu to mali obe bistrá nahnuté.  A potom sa začali diať veci. 

“Dali sme hlavy dokopy a rozhodli sa pár dní počkať. Bolo nám však jasné, že toto celé nebude trvať dva týždne a skôr či neskôr sa situácii budeme musieť prispôsobiť,” povedal Jardo z Bistra Coolňa, ktoré v horizonte 14 dní totálne prekopalo svoj biznismodel. Okienkový predaj doplnili o donášku, pričom objednávky pre osobný odber aj pre donášku riadia cez novú webovú platformu. 

Ako hovorí Jardo, situácia nezmenila iba spôsob ich fungovania, ale aj zákazníka: “Vo všeobecnosti mi prídu tí, ktorých obslúžime, vďačnejší. Je príjemné vidieť, že sa z našich služieb tešia a my sa im snažíme čo najviac vyhovieť. Doba je pre všetkých teraz náročnejšia a nás teší, že ľudia nám zostali verní.” 

Šance sa chopilo aj bistro Monami, ktoré 2. marca 2020 do Senice prinieslo originálny koncept raňajkového bistra. Na týždeň. Nakoniec bistru povolili okienkový predaj a priatelia, treba ho vyskúšať. Cez okno si môžete kúpiť kávu, koláč, sendvič z kváskového chleba alebo plnený croissant, ak to dobre načasujete ujde sa vám aj puding z perál tapioky. Z totálnej beznádeje sa pozvoľne rodí nádej a skupina pravidelných zákazníkov tiež postupne rastie. Ak ste u nich ešte neboli, určite zájdite. 

Pivný šenk a Krušovice 

Konkurenčné pivné domy na pravom a ľavom brehu Štefánikovej ulice tiež o svojho zákazníka zabojovali. Krušovická hospoda, ktorá ťaží z vynikajúcej povesti svojho kuchára započala okienkový a “drive in” predaj menučiek a jedálneho lístka a cez okienko aj ochotne čapovala. Jedlo z Krušovickej síce vždy nádherne vyzerá na tanieri a dotvára zážitok z jeho konzumácie, ale slúži im ku cti, že ho zvládli udržať švárne aj v plastovej prepravke. 

Obedové menu c1 sa vypredalo bleskurýchlo ???‍? ďakujeme, že nás podporujete priatelia ??

Uverejnil používateľ Krušovická hospoda Piatok 17. apríla 2020

Pivný šenk na Piskatém s otvorením prevádzky troška otáľal. Ale nakoniec sme sa dočkali aj jeho. Ako hovorí jeho majiteľ, Pavol Rýzek, “táto situácia nás vlastne len priviedla k realizácii toho, nad čím sme už predtým uvažovali”. Reč je o donáške, v ktorej ponuke nájdete okrem klasík typu pizza aj originálne špecialitky – podpecníky, bravčové rebierka alebo pečené koleno. Obslúžiť sa môžete nechať obrandovanou dodávkou alebo osobne pri okienku v podchode. 

Od stredy 22. apríla si môžete vybrať svoje obľúbené jedlo s nápojom a my vám ho dovezieme až domov ? Komu viac vyhovuje…

Uverejnil používateľ Plzeňský šenk na Piskatém Utorok 21. apríla 2020

Máš chuť na podpecnik ale nezješ ho celý? Nieje problém , každý deň upečieme iný a môžeš si dať iba koľko zješ ??

Uverejnil používateľ Plzeňský šenk na Piskatém Štvrtok 30. apríla 2020

S Positivo už bude len pozitívne 

Last but not least. Aj kaviarni Positivo sa konečne blýska na lepšie časy. V porovnaní s ostatnými museli ostať zatvorení o dosť dlhšie, no napriek tomu svoj zápas o zákazníka zohrali. 

“Verili sme, že našim zákazníkom chýba vôňa čerstvej kávy a rodinná atmosféra našej kaviarne rovnako, ako nám. Ľudia si u nás zvykli posedieť, niektorí aj niekoľkokrát za deň… Dnes sa snažíme z celej situácie vytvoriť čo najviac a chystáme nové zaujímavé projekty, o ktoré sa s vami čoskoro podelíme. 

Sme vďační za každého zákazníka a veľmi nás teší aj ich podpora pri kúpe poukážok na budúce návštevy, ktoré sme dali do obehu. To nám hovorí, že to, čo robíme, má naozaj zmysel.” 

Do novej éry vstupujú už tento týždeň v tandemovej spolupráci s Coolňou, ktorá im do prevádzky poskytne grilované syrové sendviče a sendviče pastrami. Sendviče sa budú každý týždeň obmieňať.

Pekne sa nám tá gastroscéna v Senici vyfarbuje :). A vy ako to vidíte? Bez ktorej prevádzky by ste v Senici umierali na nechutenstvo a podvýživu?