Poďte sa s poločne s nami pozrieť na prípravu poctivého ľanové chleba priamo do výroby tradičnej senickej remeselnej pekárne FAUN, kde pre vás usilovní pekári každý deň ručne pripravujú čerstvé pečivo z tých najkvalitnejších surovín na váš stôl.
Popis výrobného procesu:
Ľanový chlebík z vlastnej matičnej zárodočnej kultúry. V príspevku nájdete aj recept, podľa ktorého chlebík vyrábame
- Pripravíme kvas z vyzretej (24 až 72hod) matky alebo z vlastnej zárodočnej kultúry (ražná múka a voda).
- Po cca 3 hodinách zretia doňho pridáme ďalšiu vodu, soľ, pšeničnú múku a ľan.
- Takto zamiesené cesto vyformujeme do príslušného tvaru chleba.
- Po nakysnutí pečieme po dobu 45 minút.
Fígeľ v dosiahnutí jedinečnej chutí, na ktorú ste zvyknutí je vo vlastnej zárodočnej kultúre a predpriprave ľanu.
- Zárodočná kultúra – zložená z ražnej múky a vody. Túto zmes neustále obnovujeme a udržujeme po vyzretí podľa množstva zostatkovej starej matičnej kultúry, ktorá sa nespotrebuje
- Predpríprava ľanu – Ľan na zrhuba 5 hodín vložíme do tlakovej nádoby, čím vznikne mazľavá olejová zmes.
Zastavte sa pre poctivý ľanový chlebík v niektorej z predajní FAUN.