Záhorácky Unplugged už tento víkend – Slovo má organizátor, Seničan Gabriel Bača.

Zdá sa Vám usporiadať trojdňový festival v Senici ako bláznivý nápad? Pýtate sa, či je organizátor samovrah? Veď to tu ešte nikdy nikto neurobil, aj keď všade inde to funguje.

Mne osobne v prvom momente napadlo, kto má vlastne takúto motiváciu, keďže sme tu mali minulý rok pokus, či dokonca pokusy zorganizovať niečo „veľké“. Bude to rýchlokvaska za účelom zarobiť, ktorá aj tak krachne, alebo to bude mat naozaj kvalitu? Moja zvedavosť stúpla o to viac, keď mi v mailovke pristál email s ponukou spolupráce.

Volám hneď Tomášovi a hovoríme si, prečo nie, veď radi si organizátora vypočujeme a hlavne zistíme, kto za tým je. Po prvom telefonáte sa dozvedáme, že ide o pána, ktorý žije v zahraničí a príde nám to celkom tajomné :), ale nevadí. Dohodneme si stretnutie s manažérom festivalu a predostrieme mu, ako to asi vidíme a čo môžeme ponúknuť. Nás plán a vízia je hlavne o tom, ako spoznať a predstaviť organizátora, a tým odbúrať nedôveru Seničanov po minuloročných nevydarených projektoch. Billboardov, banerov, reklamy, a čo ja viem čoho je všade naokolo dosť, to nás až tak nezaujíma!

Týždeň po stretnutí s manažérom festivalu mi zvoní telefón a volá mi sám pán Gabriel Bača! Seničan a organizátor v jednej osobe. Potešil som sa, že pochopil čo chceme urobiť a povedať Seničanom, hoci pôvodne o žiadnu publicitu nestál. Je nám jasné, že tento festival nebude iba senický, a že žánrovo pritiahne aj mnohých ľudí z celého Československa. A veríme, že to preberie aj obyvateľov nášho mesta, predsa nebudú sedieť doma. Festival nie je len o country štýle a tejto hudbe. Je to o relaxe, psychoočiste a celkovej regenerácii a uvoľnení od každodenného stresu.

Dovoľte mi teda v krátkosti predstaviť organizátora.

Ako som už spomenul vyššie, Gabo Bača je Seničan, ktorý momentálne dlhšiu dobu žije v zahraničí.

Kedy si odišiel a čo si robil, keď si sa túlal svetom? 

Hneď, ako som sa vrátil z vojny, niečo po dvadsiatke, som sa vybral na zaoceánsku loď. Práca ma bavila a po čase som si skúsil aj riečne lode. Gastronómia ma napĺňala a človek bol neustále v kontakte s novými ľuďmi. Postupne som opustil lode a so skúsenosťami, ktoré som mal som sa vypracoval až na manažéra hotela.

Ako si sa dostal k podnikaniu?

Popri mojej práci som sa naučil veľa vecí a prejsť na podnikanie, a robiť ako sa hovorí „na vlastnom“ bola celkom prirodzená cesta. Neuspokojil som sa a postupom času som otvoril gastronomickú agentúru.

Kedy sa zrodila myšlienka usporiadať takýto festival a prečo práve v Senici?

Ako teeneger ešte za „totáča“ sme chodili partia kamarátov do CVČ spolu s Jankom Slezákom, Líviou Kusou, Jarom Závodským atď. Počas víkendov a prázdnin sme robili rôzne výlety do prírody, nazývalo sa to DÚHOVÉ VÍKENDY, alebo na takzvané PORTY (hudobná súťaž), kde prím tvorila hlavne hudba žánru, ktorý bude aj na festivale. Je to moja srdcová záležitosť. Na základe týchto našich výjazdov a dlhých debát vznikol za podpory Danky Kopeckej aj Senický Kľúčik. Bola to vynikajúca súťaž s veľmi dobrou reputáciou. Senická spevácka súťaž, ktorá sa žánrovo preorientovala a dnes sa nazýva POP Senica.

Je jasné prečo country, ale nebál si sa trošku nášho mestečka? Festivaly tu príliš tradíciu nemajú.

Pôvodne som plánoval malú akciu za Chatou nad plážou pre pár známych a kamarátov. Po čase sa to prehuplo až do súčasnej podoby festivalu. Oslovoval som všetkých, ktorí by mi mohli pomôcť s organizáciou a môžem povedať, že každý jeden subjekt mi vyslovil podporu. Najviac asi primátor, zástupca primátora a Ľuboš Štvrtecký z RSMS. Dúfam, že festival sa vydarí a budeme môcť v tradícii pokračovať. Investujem do toho síce nemalé peniaze, a to výhradne zo súkromných zdrojov. Inak náš festival nikto finančne nepodporuje, ako by mnohým hneď napadlo. Som vo veku, kedy chcem aj niečo odovzdať ľuďom a Senica je moje rodisko. V tejto chvíli je festival kompletne pripravený privítať svojich prvých návštevníkov. Stavať začneme už vo štvrtok poobede. Ostatné je už len na ľuďoch – či prídu, či sa im bude tento žáner a koncepcia páčiť, a či si to proste užijú. Ihneď po skončení tohto ročníka začneme plánovať druhý ročník.

Na stránkach Záhoráckeho Unpluggedu môžeme vidieť známe mená, ktoré budú počas víkendu vystupovať a baviť ľudí. Čo ostatné veci? Ako môžu návštevníci tráviť čas? 

Pre deti, ale aj dospelých sme pripravili kopec atrakcií, skákacie hrady, autíčka, dojenie kravičky, ródeo býka, loďky, atď. Chceme byť family-friendly festival– to znamená, že ak si mamička a tatinko kúpili vstupenku na festival, ich deti do 10 rokov za vstup neplatia, a okrem toho dostanú na ruku pásku, s ktorou budú mať všetky atrakcie zadarmo. Samozrejme, ak sa budú chcieť zabaviť aj deti okoloidúcich, tak môžu za drobný poplatok. Zároveň by sme boli radi, keby ste pozvali aj starých rodičov, pretože osoby nad 65 rokov budú mať takisto vstup zdarma.

Tešíme sa na Vás!  V konečnom dôsledku je to aj Váš festival.

SÚŤAŽ O LÍSTKY NA ZÁHORÁCKY UNPLUGGED


Zdieľaj public/verejne vizuál súťaže z Facebook Fanpage Senica PLUS a buďeš zaradený do zlosovania o 5 lístkov na 
Záhorácký Unplugged! Výsledky zverejníme vo štvrtok 14.8.2014 v poobedňajších hodinách. Táto súťaž nie je žiadnym spôsobom sponzorovaná, podporovaná, riadená alebo inak prepojená so spoločnosťou Facebook. Súťažiaci súhlasí s pravidlami súťaže a je si vedomý, že všetky údaje poskytuje organizátorovi súťaže, a nie spoločnosti Facebook. Informácie, ktoré súťažiaci poskytne, budú použité len na kontaktovanie výhercov.

Viac info aj na stránke www.zahorackyunplugged.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *