Nájomník s ostrými pazúrmi

Ak ste vlastníkom a zároveň prenajímateľom bytu či inej nehnuteľnosti, možno máte nepríjemné skúsenosti s neplatičmi nájomného. Vymáhanie peňazí od ľudí je náročné a zdĺhavé, ako však vymôžete nájomné od zvieraťa? Úsmevný prípad nových nájomníkov – neplatičov sa stal rodine zo starej Sotinej. V črepníku na balkóne ich bytu sa zahniezdil pár sokolov myšiarov.

Prvýkrát dal o sebe vedieť jeden z dravcov už 13. apríla a pri leteckej obhliadke nového obytného priestoru neušiel pozornosti majiteľovi bytu, realitnému maklérovi Miroslavovi. Ako sám Miroslav uvádza, noví nájomníci boli od začiatku sympatickí, avšak daň za nové bývanie si vyžiadali balkónové bylinky. Inak ide však podľa jeho slov o slušných a rodinne založených obyvateľov, o čom svedčia aj nálezy nových vajíčok počas uplynulých dní. Párik sokolov zatiaľ čaká až tri nové prírastky.

Pustovka, poštolka, myšiak, alebo sokol myšiar patrí medzi najrozšírenejších dravcov na Slovensku a v celej strednej Európe. Aj napriek tomu, že sa často zahniezďuje v mestách a hustejšie obývaných oblastiach, blízke stretnutia sú zriedkavé. Počet hniezdiacich párov v rokoch 2013 – 2018 sa odhadoval na 6000  –  10000 párov.

Myšiar loví predovšetým malé hlodavce, jašterice a hmyz.

Sokol myšiar v Senici

Ako rozpoznáte tohto drobného dravca?

S rozpätím krídiel okolo 75cm a váhou iba do 250g, sokol myšiar patrí medzi najmenších dravcov. Tieto vtáky majú hrdzavo-hnedé sfarbenie tela a svetlosivé perie chvosta. Rozpoznávacím znakom medzi samčekom a samičkou je okrem váhy aj sfarbenie hlavy – samček má na hlave svetlosivé perie, samička naopak tmavohnedé.

Myšiar si nestavia vlastné hniezda, hniezdi v opsutených hniezdach väčších vtákov, výklenkoch alebo vežiach – alebo ako v tomto prípade, balkónových črepníkoch.

V prípade, že budete mať šťastie a tento „drobec“ sa nasťahuje práve na váš balkón, stačí len odpratať nebezpečné predmety z jeho dosahu, poskytnúť mu veľký črepník na krytom mieste, a samozrejme, dopriať mu súkromie. O potravu sa tento neobyčajný tvor postará sám. S dostatočným odstupom budete mať potom o zážitok postarané.

Hniezdenie sokola myšiara môžete naživo sledovať v online prenose z Budapešti: