Seničania v zahraničí #11 – „Peniaze v zahraničí sú pekné, ale málokto si uvedomuje, koľkých vecí sa človek musí vzdať“ – Marián Holenka v Anglicku

Ahoj Majo. Mohol by si sa nám v krátkosti predstaviť?

Takže ahoj SE+. Moje meno je Marián Holenka, no mnohí ma z tanečných či hudobných kruhov poznajú pod pseudonymom Grinch.

Čo si robil pred odchodom do zahraničia?

Moje pole pôsobnosti začínalo už od mojich 7ich rokov, kedy som sa stal maskotom 4.ZŠ známym ako Mudroško. Neskôr som rozvíjal svoje recitačné umenie na mnohých celoslovenských súťažiach. No prestal som v ňom pokračovať, keď náhle zomrela moja mentorka p. učiteľka Jankovýchová. Nech odpočíva v radosti a pokoji. Následne som sa začal venovať tanečnému štýlu breakdance. Tomu som sa venoval 8 rokov, dosiahol mnoho ocenení a napokon som sa vďaka nemu živil tancom v Bratislavskom divadle Meteorit.  Okrem toho som sa venoval aktívne rapu (zrejme malý kúsok vo mne z čias recitovania). Popri tom všetkom som v Senici v bývalom klube rock4ever (dnes IPON či Jama) organizoval hip-hopové akcie s názvom hip-hop4ever a následne aj zopár akcií v rovnakom žánri v Doxxi (dnes Last Tee).

Prečo si išiel do zahraničia?

Snažil som sa v Bratislave živiť ako umelec. To hádam hovorí za všetko :D. Motiváciou boli na začiatku peniaze, neskôr skúsenosti. Hlavne som chcel veľa cestovať a naučiť sa. Poznať mnohé kultúry, pochopiť rozdiely a ochutnať ich jedlo a tradície. Počas môjho pobytu v Anglicku som postupne precestoval komplet celú krajinu, no okrem nej aj Škótsko, Francúzko, Španielsko, Grécko.

Majo-Holenka-Senicania-v-zahranici

Ako si začínal a ako si sa prepracoval?

Prvá skúsenosť bol sklad Tesco v Londýne. Ten bol dobrý pre zdokonalenie mojej angličtiny (a samozrejme aj Polštiny) a potom som sa presťahoval do mesta Sheffield (medzičasom som strávil aj pár mesiacov na Slovensku). V Sheffielde som mal jasné ciele. Nazbierať čo možno najviac skúseností z čo najlepších reštaurácií v meste. Prijali ma ako umývača riadu v reštaurácii the Milestone (môžete ju poznať z show Gordon-a Ramsey-ho, pretože bola v roku 2011 ocenená ako jedna z najlepších reštaurácií v Anglicku). No hneď po prvom dni som si počkal manažérku, porozprával sa s ňou o mojich skúsenostiach a vyhliadkach a na druhý deň som už stál na bare. Piloval som Angličtinu, navštevoval každý tréning, ktorý reštaurácia ponúkala a plus som sa zdokonaloval vo voľnom čase učením sa o vínach, pivách atď… K tomu som ukázal dávku pracovitosti a do roka som sa skrz pozície Bar Manažér a Asistent Manažér  dostal na pozíciu Generálneho Manažéra reštaurácie.

Čo Ťa to naučilo?

V prvom rade po anglicky. V druhom rade mnoho poznatkov o svetových vínach a pivách, ktoré sa na Slovenských pultoch ani nenachádzajú. Samozrejme k tomu znalosti v oblasti prípravy jedál vo vysoko kvalitnej podobe a rovnako tak aj servisu. Naučilo ma to taktiež tolerancii k iným národnostiam, pretože anglicko je veľmi multikulturálnou krajinou. A naučilo ma to rozhľadu čo sa deje vo svete hudby, na ktorú som doteraz nezanevrel.

Majo-Holenka-Senicania-v-zahranici2

Aký je teda dôvod tvojho nedávneho návratu domov?

V Senici som vlastne nebýval už 5 rokov a verte alebo nie, chýbala mi. Tá nuda, dá sa možno povedať, ale ja ju vidím ako to pohodlie výjsť na ulicu a zízať do okoloidúcich aút, lebo v nich určite sedí niekto koho zaručene poznáte. Rovnako ako styk s rodinou a priateľmi, ktorí sa mi už vzďalovali a nevedel som o nich nič. Takže som chcel zas raz byť doma medzi svojimi. Peniaze v zahraničí sú pekné, ale málokto si dokáže uvedomiť, koľkých vecí sa človek musí vzdať. A to podstatné si za ne nikdy nekúpi, to si treba zaslúžiť.

Majo-Holenka-Senicania-v-zahranici3

Čo by si zo Slovenska priniesol do Anglicka a čo naopak?

Zo Slovenska do Anglicka by to bol chleba, krásne senické ženy a Myjavská slivovica. A z Anglicka by to boli kvalitné potraviny, Rizzle Kicks(hudobná skupina) a Starbucks.

ĎAKUJEME A PRAJEME VEĽA ÚSPECHOV!